U sklopu ciklusa radionica vezanih uz klapsko pjevanje održano je tematsko predavanje s temom Omiškog Festivala i suvremene klape. Na predavanju su bili nazočni članovi muške klape Asseria i ženske klape Kotaranke.
Suvremene klape su na neki način produkt «omiške» klapske doktrine. Stoga smo rekonstruirali «klapsko» razdoblje nakon 2.svjetskog rata i pojavu tzv. turističke klape i klape kao kulise na poznatijim festivalima zabavne glazbe (Splitski festival).

Kao odgovor na ovo komercijalno eksploatiranje klapskog zvuka i posvemašnje svaštarenje osnovan je Festival dalmatinskih klapa u Omišu čije zasluge su (nabrojati ćemo samo neke):
-očuvanje izvornih napjeva i njihovih interpretacija, poticanje melografskog rada, obrade i umjetnički aranžmanski pristup izvornim napjevima, organizirani rad klapa s umjetničkim voditeljima, stručna savjetovanja i smjernice za rad, novouglazbljene pjesme na temeljima izvornog zvuka, zbornici notnih zapisa i razne edicije, iznimna popularizacija klapskog pjevanja izvan Dalmacije, emancipacija ženskih klapa, nebrojeni tonski i video klapski zapisi, koncertna klapa, itd.

Naglasak predavanja je bio na upoznavanju klapskih pjevača s ovim ključnim dijelom klapske povijesti kako bi i ubuduće svjesno i savjesno bili baštinici ovog vrijednog, ali i promjenama iznimno podložnog folklornog nasljeđa