Radionicom „Scenski nastup i koreografija – folklorno ruho u nastupanju i suvremenom životu“ polaznici su upoznati s elementima tradicijske nošnje, njihovoj devastaciji i rekonstrukciji.
Kroz održavanje radionica polaznici su učili o tradicijskom ruhu dinarskog kraja, načinu izrade i elementima tradicijskih običaja koji još i danas postoje i koji se mogu kroz folklorna društva prenositi na mlade te tako ih sačuvati od zaborava. Interaktivnim sudjelovanjem polaznika utvrđena je postojeća sačuvana građa kulturne baštine Ravnih kotara te detaljno analizirani svi elementi nošnje i uspoređeni s elementima ostalih društava. Polaznicima su predstavljeni elementima veza na nošnjama dinarskog kraja te su prezentirani načini kako u današnje vrijeme načiniti nošnju s postojećim materijalima, a da zadovolje izvorni oblik.

U duhu suvremenog života polaznicima su prezentirani i izrađeni suvremeni odjevni predmeti koji su inspirirani elementima narodne nošnje. Time su sačuvani prepoznatljivi elementi kraja i tehnika izrade istih što potiče na održivost nematerijalne kulturne baštine. Na ovaj način želi se potaknuti kreativnost polaznika i osuvremenjivanje pojedinih elemenata nošnje. Jedan od elemenata koji je trenutno najatraktivniji u „reaktivaciji“ jest četverokuka, osnovni motiv veza na narodnim nošnjama.

Tijekom održavanja radionica velik naglasak stavljen je na „dostojanstvenu“ i ponosnom nošenju nošnje prilikom nastupa i kreiranja koreografije i repertoara za nastup. Bitno je naglasiti kako u tradicijskom glazbenom izričaju niti jedna stavka ne može funkcionirati zasebno: koliko god je važan uvježban nastup u glazbenom smislu, toliko je bitno folklorno ruho kojim se predstavljamo i koreografija koja objedinjuje vokalno i reprezentativno.